Agnes Irwin School

In designing the Agnes Irwin School’s new Main Entry, Dining Hall + Athletic Center, the architect created wonderfully day-lighted spaces which demanded careful illumination to maintain the welcoming atmosphere throughout the day. Even though illuminating a space so heavy with daylight is often difficult, BEAM worked with the design team to ensure the lighting effect is cohesive throughout all spaces of the 83,000sf addition.

In the Gymnasium, the translucent clerestory creates exceptionally bright visual noise, which needs to be tempered by the lighting. Multiple lighting studies were performed during the design process to ensure the realized design met NCAA Div I standards for illumination, but were also comfortable and pleasant for the spectators and players. In the Dining Hall, luminaire placement is carefully configured with the ceiling system so that the performance of the lighting suits the multi-use space and integrates with the architecture. The Atrium called for an early application of LED luminaires because of the exceptionally high ceiling and lack of ability to maintain lamps. Uplighting, as well as downlighting, contain very specialized luminaires to create the bright welcoming environment at all times of the day, despite the light levels from the natural light.

Agnes Irwin School

In designing the Agnes Irwin School’s new Main Entry, Dining Hall + Athletic Center, the architect created wonderfully day-lighted spaces which demanded careful illumination to maintain the welcoming atmosphere throughout the day. Even though illuminating a space so heavy with daylight is often difficult, BEAM worked with the design team to ensure the lighting effect is cohesive throughout all spaces of the 83,000sf addition.

In the Gymnasium, the translucent clerestory creates exceptionally bright visual noise, which needs to be tempered by the lighting. Multiple lighting studies were performed during the design process to ensure the realized design met NCAA Div I standards for illumination, but were also comfortable and pleasant for the spectators and players. In the Dining Hall, luminaire placement is carefully configured with the ceiling system so that the performance of the lighting suits the multi-use space and integrates with the architecture. The Atrium called for an early application of LED luminaires because of the exceptionally high ceiling and lack of ability to maintain lamps. Uplighting, as well as downlighting, contain very specialized luminaires to create the bright welcoming environment at all times of the day, despite the light levels from the natural light.

projects