Academy House Lobby

New bright, clean interior lighting dramatically shifts the lobby experience for the resident at this iconic high-rise condominium building in downtown Philadelphia. As the entry point for over 500 residents, the lobby required a drastic renovation in both materials and lighting to simultaneously aid the building’s older residents in navigating the spaces, and attract a younger residential clientele appreciating a modern aesthetic. Formerly a dark and encumbered space, the lobby retains a tight configuration of narrow spaces and remains free from any daylight, but now incorporates a new artful lighting scheme.

Leading into the small lobby and mimicking the new pattern of cylindrical pendants at the outdoor arcade, randomly placed pendants at varying heights pepper the lobby’s ceiling plane to provide design continuity. The residents are greeted by a well-illuminated front desk with a welcoming path to stairs, mailroom, elevators and seating nook for guests. Utilizing 3500K accent lighting purposely interspersed with 3000K downlighting warms the interior finishes. In addition to the pendants above the reception desk, textured walls are illuminated as well as artwork, seating and interior plantings. Oversize drum pendants punctuate the small elevator lobby, reflecting the gesture of the new large scale pendants at the exterior arcade as well.

Overall, a cohesive and well-matched lighting scheme with the use of performance fixtures ensures lighting levels meet all applicable energy codes. With ‘layers of light’ in the redesigned lobby, the playful lighting scheme greatly enhances the stately entrance to this well-loved home to many in Philadelphia.

Academy House Lobby

New bright, clean interior lighting dramatically shifts the lobby experience for the resident at this iconic high-rise condominium building in downtown Philadelphia. As the entry point for over 500 residents, the lobby required a drastic renovation in both materials and lighting to simultaneously aid the building’s older residents in navigating the spaces, and attract a younger residential clientele appreciating a modern aesthetic. Formerly a dark and encumbered space, the lobby retains a tight configuration of narrow spaces and remains free from any daylight, but now incorporates a new artful lighting scheme.

Leading into the small lobby and mimicking the new pattern of cylindrical pendants at the outdoor arcade, randomly placed pendants at varying heights pepper the lobby’s ceiling plane to provide design continuity. The residents are greeted by a well-illuminated front desk with a welcoming path to stairs, mailroom, elevators and seating nook for guests. Utilizing 3500K accent lighting purposely interspersed with 3000K downlighting warms the interior finishes. In addition to the pendants above the reception desk, textured walls are illuminated as well as artwork, seating and interior plantings. Oversize drum pendants punctuate the small elevator lobby, reflecting the gesture of the new large scale pendants at the exterior arcade as well.

Overall, a cohesive and well-matched lighting scheme with the use of performance fixtures ensures lighting levels meet all applicable energy codes. With ‘layers of light’ in the redesigned lobby, the playful lighting scheme greatly enhances the stately entrance to this well-loved home to many in Philadelphia.

projects